Hoofdstuk 8

8 Beschrijving van de Spaanse en Braziliaanse cultuur aan de hand van de dimensies van Geert Hofstede
Geert Hofstede tracht culturen in kaart te brengen door middel van verschillende dimensies. Deze dimensies zijn de volgende:

Machtsafstand
Hierbij gaat het om machtsverdeling, zowel om de feitelijke afstand als om de gevoelsafstand. In een cultuur met een hoge machtsafstand is er veel aanzien voor de leiders en legt men zich er snel bij neer dat de macht ongelijk verdeeld is.

Onzekerheidsvermijding
Dit is de mate waarin een cultuur zich bedreigd voelt door onzekere of onbekende situaties.

Collectivisme/individualisme
In culturen waar het belang van de groep boven die van het individu wordt gesteld spreken we van collectivisme. In deze culturen staan mensen niet alleen, ze hebben altijd de mogelijkheid terug te vallen op de groep. Wanneer een persoon van een groep beledigd wordt, wordt in feite de hele groep beledigd. Aan de andere kant hebben we individualisme. Hierbij wordt de individu boven de groep geplaatst. In deze culturen wordt veel waarde gehecht aan eigen verantwoordelijkheid en zorgt men alleen voor zichzelf en zijn/haar directe naasten.

Masculiniteit
Wanneer een cultuur als mannelijk wordt bestempeld, zijn geld verdienen, prestaties leveren en ambitie hebben belangrijke waarden. Deze cultuur is gericht op materieel succes. Aan de andere zijde, feminiteit, zijn hele andere waarden belangrijk. Het accent ligt hierbij op de kwaliteit van het leven, bijvoorbeeld een prettige werkverhouding en gezamenlijke oplossingen voor problemen.

Hofstede kent een cultuur vervolgens per dimensie een waarde toe tussen 1 en 100. De uitkomsten hebben verschillende gevolgen voor het werk, gezinsleven en school in een land.

Om enige verdere vergelijking mogelijk te maken, staan hieronder de waarden van de dimensies van Nederland (dus wat wij kennen) en het gemiddelde van de hele wereld:

8.1 Braziliaanse cultuur volgens het model van Hofstede

Machtsafstand

De Brazilianen kennen een vrij grote machtsafstand, zowel op het werk, als op school, als in het gezinsleven. Zo zal er op het werk één baas zijn, waar iedereen aan gehoorzaamd en eigen inbreng en initiatief wordt niet getolereerd. In het gezinsleven worden ouders met veel respect behandeld en kinderen worden minder vrij gelaten.

Individualisme

Brazilië heeft een laag individualisme-index, wat inhoudt dat er een hoog collectivisme heerst. In de Braziliaanse cultuur is men groepsgericht en denkt en beslist men als een groep. Loyaliteit staat ook hoog in het vaandel, daarom is met name het gezin heel belangrijk voor de gemiddelde Braziliaan.

Masculiniteit:

De masculiniteit van de Braziliaanse cultuur is aanwezig, maar niet bepalend. Geld en materiële bezittingen zullen aanzien en status geven, echter wordt er in Brazilië gewerkt om te leven en niet andersom.

Onzekerheidsvermijding

Deze vermijding ligt erg hoog. Brazilianen zullen zelf niet snel op ontdekking uit gaan en zullen vaak gestimuleerd moeten worden voor nieuwe dingen. Om zo weinig mogelijk risico te nemen, gelden strenge regels. Zowel in het gezin, als op school, als op het werk.

8.2 Spaanse cultuur volgens het model van Hofstede

Machtsafstand

In Spanje is veel respect voor de baas en wordt niet tegen de beslissing van de baas ingegaan. Kritiek op de baas wordt niet getolereerd en op- of aanmerkingen worden maar zelden gemaakt.  Werknemers hebben weinig inspraak, lonen zijn relatief laag en er zijn slechte secundaire arbeidsvoorwaarden. Aandacht voor het welzijn van de werknemer is er nauwelijks.

Op scholen gedragen de kinderen zich gehoorzaam en beleefd.

Individualisme

In Spanje wordt veel waarde gehecht aan het individu, maar willen individuen graag nog de optie hebben om terug te vallen op de groep.

Masculiniteit

Spanje heeft een relatief feminien. Zo zullen confrontaties en conflicten opgelost worden door te onderhandelen en het sluiten van compromissen. In het gezin houden vader en moeder zich evenveel bezig met de opvoeding van het gezin. Op school worden goede cijfers verwacht, maar het is niet van belang zoals dat in een masculiene cultuur zou zijn.

Onzekerheidsvermijding

Dit komt terug in de enorm bureaucratische bestuursvorm die in Spanje heerst. Strenge regels gelden overal, er is relatief weinig tolerantie voor en orders van de baas worden dan ook strikt opgevolgd.