Hoofdstuk 4

4 Duurzaamheid

4.1 Ontwikkeling duurzaamheid m.b.t. Stockholm Conference on the Human Environment
Dit was het eerste debat over de ontwikkeling van het milieu. De vergadering was er voor het algemeen belang om de wereldbevolking te inspireren in het behoud en verbetering van het milieu.
De vergadering was het eerste document in de internationale milieuwet voor een gezonder milieu. De UNEP is opgericht na de Stockholm Conference on the Human Environment. Deze organisatie heeft een jaarlijks budget van ongeveer $105 miljoen en er zijn 890 mensen bij betrokken en het is de eerste VN- afdeling die in een ontwikkelingsland gevestigd is.

Het UNEP voerde het Montréal-protocol in, dit protocol verbood een aantal stoffen die schadelijk zijn voor de ozonlaag. In 1988 richtte UNEP het IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change, op. Dit is een organisatie van de Verenigde Naties die de risico’s van klimaatverandering evalueert. De organisatie bestaat uit honderden experts uit de hele wereld. UNEP is ook een van de organisaties achter het Global Environment Facility. Welke een groot aantal milieuprojecten financiert. UNEP beheert tevens de implementatie van Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals, welke de migrerende diersoorten beschermt. Het UNEP beheert ook de implementatie van de Conventie van Bazel. Dit is een verdrag met betrekking tot de beheersing van grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering van die afvalstoffen.
In 2001 gaf de UNEP satellietbeelden uit waarop te zien was dat 90% van de draslandgebieden in het Midden-Oosten verdwenen zijn. In 2005 bleek uit onderzoek van UNEP dat er een aantal drastische veranderingen waren plaatsgevonden aan de meren in Afrika. Het Tsjaadmeer is drastisch kleiner geworden en ook zijn de oevers van het Nakurameer in Kenia zijn ontbost.
In 2006 bracht UNEP het rapport Available Ecosystems and Biodiversity in Deep Waters and High Seas uit. Dit rapport geeft informatie over huidige kennis van ecosystemen en biodiversiteit in de oceanen.
Daarnaast stimuleert de UNEP ook gemeentes om leefbaar te worden door het uitdelen van prijzen via LIVcom Awards.

4.2 Verschillende afgesproken procedures van de UNEP
De bevolking heeft dezelfde gelijke voorwaarden van het leven in een milieu dat een waardig leven biedt en een serieuze verantwoordelijkheid om het milieu te beschermen en verbeteren voor de huidige en toekomstige generaties. De natuurlijke onderzoeken van de aarde inclusief lucht, landschap, flora en fauna en vooral representatieve natuurlijke ecosystemen moeten gewaarborgd blijven voor de voordelen van huidige en toekomstige generaties. De capaciteit van de essentiële hernieuwbare onderzoeken moet gehandhaafd worden en mogelijk verbeterd of hersteld.
De mensheid heeft een speciale verantwoordelijkheid voor gewaarborgde en slimme administratie.
Er zijn ook afspraken gemaakt over hoe onderzoeken gepubliceerd moeten worden. Economische en sociale ontwikkeling is essentieel voor een gunstige leef en werkmilieu. En om voorwaarden te maken op aarde die nodig zijn voor verbetering van de levenskwaliteit. Onderzoeken moeten beschikbaar worden gesteld om de natuur te behoeden en verbeteren. Er moet voorlichting gegeven worden in milieu zaken voor de jongere generatie maar ook voor de senioren, zodat de bevolking eveneens duurzaam gedrag gaat vertonen. De overheid moet de bevolking stimuleren om duurzamer te gaan leven. De bevolking moet strengere regels gaan stellen met betrekking tot milieuverontreiniging. Natuurlijk heeft het gebruik van kernbommen en andere explosieven veel schade op de natuur en milieu en dient dit voorkomen te worden.

4.3 Duurzaamheid m.b.t. toerisme
Duurzaam toerisme is nu al heel gewild en wordt in de toekomst alsmaar gewilder. Dit is een ontwikkeling welke de behoefte van de huidige toeristen en van de lokale bevolking bevredigd.  Toerisme op zo’n manier dat economie, sociaal en esthetische behoeften kunnen worden vervuld. Terwijl het behoud van cultuur essentiële ecologische processen en biologische diversiteit behouden blijft. Het is toerisme dat rekening houdt met milieu, natuur en de lokale bevolking op de bestemming. Het zoekt balans tussen economie, mens en milieu. Op deze manier krijgt de lokale bevolking de mogelijkheid om te profiteren van het toerisme. In plaats van te leiden van de negatieve gevolgen van het toerisme. Door duurzaam toerisme kunnen de verschillen met betrekking tot armoede in de wereld weer een klein beetje rechtgetrokken worden. De lokale bevolking profiteert immers van het toerisme en wordt niet uitgebuit. Zo heeft bijvoorbeeld touroperator Swadee een afspraak met haar lokale leveranciers, dat er geen kinderen van onder de 15 jaar in dienst zijn. Sawadee is een bekende touroperator die duurzaam toerisme hoog in het vaandel heeft staan. Duurzaam toerisme draagt bij aan natuurbescherming. Bij duurzaamheid probeert men de uitstoot van fossiele brandstoffen zo minimaal mogelijk te houden.
De vormen van toerisme die bij duurzaamheid centraal staan zijn: ecotoerisme, tumani tenda en community-based tourism. Ecotoerisme is gerelateerd aan een beter milieu dat van de mens. Er wordt gekeken naar het gedrag van mensen, natuur en milieu. Bij Tumani tenda staat de lokale bevolking centraal. De toeristen krijgen een kijkje in het leven van de lokale gemeenschap.
Bij community-based tourism staan de termen milieuvriendelijkheid, sociaal en cultureel centraal. Men probeert hier de houding van de toeristen te veranderen. En om de toeristen iets bij te brengen op het gebied van normen en waarden en leefwijze van de lokale bevolking.
Natuurorganisaties spelen natuurlijk een essentiële rol bij het behouden van de natuur en dragen tevens bij aan de duurzaamheid van een land. Tegenwoordig komen natuurorganisaties en reissectoren steeds meer met elkaar in contact. Wat positieve gevolgen heeft voor milieu en natuur.
Travel Foundation Nederland is een stichting die opgericht is door TUI en andere touroperators. Het stelt zichzelf als doel om een positieve bijdrage te leveren aan lokale bevolking, natuur, cultuur en de economie. Ook is binnen het centraal staande thema duurzaam de IAATO bekend. Deze organisatie streeft om de negatieve gevolgen van toerisme op Antarctica te voorkomen.
Om ondernemingen te stimuleren en motiveren om duurzaam te ondernemen draagt de onderneming haar steentje bij. Door middel van subsidies uit te delen, ook wordt er een Green Key uitgereikt. De Green Key is internationaal bekend. Het is een keurmerk voor bedrijven in de toerisme en recreatiebranche welke duurzaam ondernemen. De ondernemingen die in aanmerking komen voor zo een Green Key doen meer aan het milieu dan de wet en regelgeving van hun verlangt.
Wanneer een onderneming in het bezit is van een Green Key, kan zij aan haar gasten duidelijk maken dat ze maatschappelijk verantwoord onderneemt.

De drie P’s die centraal staan bij het thema duurzaamheid zijn people, planet en profit.
People: De prestaties van de werknemers op sociaal- ethisch gebied. Hoe gaat het bedrijf om met haar personeel. Belangrijke aspecten op dit gebied zijn; mensenrechten, diversiteit en discriminatie, kinderarbeid, arbeidsomstandigheden en medezeggenschap.
Planet: Milieu.
Profit: Winst, economie, financiën.
Wanneer de drie factoren niet harmonieus met elkaar gecombineerd worden, zullen de andere elementen hieronder lijden. Wanneer de winst te veel centraal wordt gesteld gaat het met de factoren mens en milieu minder goed. Logische gevolgen kunnen dan slechte arbeidsomstandigheden zijn of schade aan de natuur. De drie P’s vormen de richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wanneer ondernemingen met hun productie rekening houden met de drie P’s, levert dit lange termijnwinst op voor ondernemers en maatschappij.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Deze term is gelijk aan duurzaam ondernemen. Dit is een vorm van ondernemen die specifiek gericht is op de profit, de financiële resultaten. Maar met inachtneming voor de sociale kant en rekening houdend met het milieu. Het doel winst maken staat voor op (profit) maar er wordt ook rekening gehouden met de sociale kant (people) en met het milieu (planet). Bij deze vorm wordt er continue gezocht naar het evenwicht tussen people, planet en profit.
De organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling heeft aanbevelingen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen opgesteld. De organisatie voor Economische Nederlands Nationaal Contact Punt ondersteund de Samenwerking en Ontwikkeling.
Het maatschappelijk Verantwoord Ondernemen kent drie niveaus;
1. Normen en waarden
2. Maatschappelijke verantwoordelijkheid van een bedrijf
Hier wordt beschreven op welke manier een bedrijf haar verantwoordelijkheid neemt. Met betrekking tot het milieu, sociale context en de manier waarop een bedrijf zijn kernactiviteiten uitvoert.
3. Maatschappelijke betrokkenheid
Dit is de manier waarop het bedrijf iets teruggeeft aan de samenleving.

Het MVO Nederland is een kennis en netwerkorganisatie gestimuleerd om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Het is wettelijk vastgelegd dat alle beursgenoteerde bedrijven inzicht moeten geven in hun MVO prestaties. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt door de Nederlanders als heel belangrijk beschouwd. Namelijk 85% van de Nederlanders hecht er waarde aan dat bedrijven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen doen. Doordat de Nederlandse bevolking het maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vind. Zullen veel bedrijven hun beleid moeten aanpassen wat ten gunste komt van het milieu. Hieronder een aantal voordelen van MVO:
- Positieve bijdrage milieu
- Kostenbesparing
- Beter imago
- Hogere bedrijfsprestaties, duurzame ondernemers zijn innovatief
- Essentieel marketinginstrument
- Werven van nieuwe potentiële klantengroepen
- Meer tevreden personeel, langer ziekteverzuim, minder verloop
- Hogere klantenloyaliteit

Drie voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen:
- Verandering in vervoersvorm i.p.v. lease auto geef je de werknemers een fiets
- Energiezuinige apparaten gebruiken/gebruik maken van groene stroom
- Milieu besparing door afval gescheiden in te zamelen en dubbelzijdig kopiëren

4.4 Beschrijving duurzaamheid sinds begin tachtig m.b.t. “Van Brundtland Report in 1987 tot ANVR – Duurzaam Toeristisch Ondernemen (DTO) in 2009”
Het Brundtland Report is geschreven door World Commission on Environment and Development.
De essentiële conclusie van dit rapport is dat de belangrijkste mondiale milieuproblemen het gevolg waren van de armoede in het ene werelddeel en in het andere werelddeel de productie en niet- duurzame consumptie. Het rapport was de eerste stap tot duurzame ontwikkeling. Het rapport legde een duidelijke verbinding tussen armoede en ontwikkelingsproblematiek, economische groei en milieuvraagstukken. Volgens het report is armoede een belemmering voor duurzaam gebruik van natuurlijke omgeving.
De definitie van het Van Brundtland Raeport is duurzame ontwikkeling is het op gang brengen van ontwikkelingen waarbij culturele, ecologische en sociaal economische in evenwicht zijn. Het resultaat van deze evenwicht is dat de generatie na ons dezelfde kansen hebben om in hun behoefte te voorzien als de huidige. Bij duurzaamheid staat niet alleen het milieu centraal. Het is essentieel om een goede balans te vinden tussen maatschappelijk welzijn, sociaal economische ontwikkeling en natuurlijke omgeving. Het rapport geeft aan dat we niet op deze manier door kunnen leven. Volgens het rapport moet er een groeitempo worden gevonden waarin de huidige generaties de bevrediging van hun behoeften beperken tot een dusdanig niveau dat toekomstige generaties niet in hun behoeftebevrediging beperkt worden. De gehele bevolking dient hun manier van leven drastisch te veranderen. De ondernemer moet ook steeds meer rekening gaan houden bij zijn productie ten aanzien van het milieu.
In 1980 kwam er een rapport uit van the International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources. Deze stelt voor het eerst het huidige idee van Duurzame ontwikkeling op. Het Brundtland rapport was een vervolg van dit verslag en in opdracht van de Verenigde Naties geschreven. De commissie had vier taken die moesten worden vervuld, namelijk:
- Voorstellen van lange termijn strategieën om duurzame ontwikkeling te bereiken.
- Bedenken van manieren die kunnen leiden tot betere en grotere samenwerken tussen landen met betrekking tot centraal staand thema bezorgdheid om het milieu.
- Manieren voorstellen over hoe de internationale gemeenschap efficiënter kan omspringen met de milieuproblematiek.
- Definiëren van gedeelte percepties met betrekking tot lange termijn milieukwesties en gepaste inspanningen.
- Opstellen van lange termijn agenda van actiepunten tijdens komende decennia.

In 1992 was de Earth Summit van the United Nations conference on Environment and Development. Hier kwam het plan van integratie ontwikkeling en milieu uit voort. Hierin worden de groeiende problemen beschreven en werd er geprobeerd oplossingen te vinden. Er deden 172 overheden mee aan deze vergadering. De onderwerpen systematisch onderzoek van productie patronen, in het bijzonder van giftige stoffen, zoals gasoline en radioactieve chemicaliën, alternatieve energiebronnen om het gebruik van fossiele brandstoffen te vervangen en het groeiende gebrek aan water waren aan de orde.

Het United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) is een verdrag dat voorkomt uit de Earth Summit van 1992. Welke als doel heeft het verminderen van de broeikasgassen tot een veilig niveau. Er werd een nieuw beleid ontwikkeld ten aanzien van ontwikkeling en milieu. In december 1997 werd het Kyoto protocol uitgebracht. In dit protocol stonden bindende doelstellingen vast voor 37 industrielanden en de Europees Gemeenschap om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen.

4.5 Voordelen duurzaam toerisme

- Culturele uitwisseling door toerisme kan tot meer internationale betrokkenheid leiden:
Als toeristen tijdens hun vakantie iets cultureels tegenkomen wat erg in de smaak valt. Kunnen ze dit door gaan vertellen aan vrienden, familie, bekenden of zelfs op het web 2.0 plaatsen. Waardoor veel mensen op de hoogte gebracht worden van dit cultureel erfgoed. Waardoor er een grotere belangstelling komt voor dit cultureel erfgoed.

- Toename werkgelegenheid: Wanneer er veel toeristen naar een bepaald gebied komen zorgt dit voor werkgelegenheid. Er moeten accommodaties en winkels gebouwd worden en daar is personeel voor nodig. En er moeten mensen in de winkels werkzaam zijn.

- De inkomsten blijven bij de lokale bevolking: Bij duurzaam toerisme maken de toeristen gebruik van lokale hotels, restaurants, winkels enzovoort. Welke gerund worden door de lokale bevolking.

-De leefomgeving wordt verbeterd: Bij duurzaam toerisme wordt er bij de productie rekening gehouden met het milieu en natuur. Er wordt geprobeerd zo min mogelijk schade toe te brengen aan de leefomgeving. De eventueel extra kosten worden gesubsidieerd door de overheid.

- Er ontstaan bijzondere reizen, Community Based toerisme; In contact komen met lokale bevolking en de cultuur proeven van de bevolking: Door duurzaam toerisme komen de toeristen meer in contact met de lokale bevolking dan bij massatoerisme. En wanneer er voor gekozen wordt om een duurzame vakantie te boeken in een land met geheel andere cultuur, normen en waarden. Leer je ook op een andere manier naar het leven te kijken.

4.6 Nadelen duurzaam toerisme

- Verstoring van de machtsverhouding

 Deze ontwikkeling is waarneembaar wanneer een vissersdorpje bijvoorbeeld verandert in een toeristische badplaats. Eerst hadden de vissers de macht over het dorp totdat de stranden op het vissersdorpje werden gekocht en er hotels opgebouwd werden. Strand en zee kregen een economische functie en de vissers moesten op zoek gaan naar ander werk. De macht is verschoven van de vissers naar de hoteleigenaren. Het imago wordt door deze verschuiving verstoord.

- Afzwakking culturele waarden

De term culturele bagage komt hierbij om de hoek kijken. Dit houdt in dat de toerist een deel van zijn eigen normen en waarden meeneemt. De bevolking neemt deze normen en waarden over. In de grote moslimsteden zie je bijna geen mensen meer met lokale klederdracht ze dragen daar nu ook spijkerbroeken en t shirts. Sluit af met een beschrijving over wat Spanje/Andalusië op de bestemming zelf doet aan duurzaamheid:
Andalusie-zeezicht.nl zet zich in voor duurzaam toerisme in Andalusië. En biedt ook vliegreizen aan die meer milieuvriendelijk zijn dan een gemiddelde vlucht per vliegtuig. 
Andalucia Reizen is lid van ANVR en onderneemt eveneens duurzame reizen.
Baobab organiseert ook duurzame reizen naar Andalusië. Er zijn tevens ook meerdere beschermde natuurgebieden in Andalusië. De duurzame energiesector is een opkomende sector in Andalusië. Voornamelijk zonenergie, windenergie en energie uit biomassa zijn van belang in Andalusië.  De grootste toren voor zonenergie ter wereld staat in Andalusië.  Deze toren zorgt voor 6700 ton minder CO2 emissie per jaar. Andalusië is over geheel Spanje ook koploper voor duurzame energie. Meer dan dertig procent van de energie die verbruikt wordt in Andalusië. Komt uit hernieuwbare bronnen zoals windenergie.
In Andalusië is natuurlijk heel veel zon en hierdoor is het logisch dat er veel experimenten gedaan worden met zonenergie. En natuurlijk zijn er in Andalusië ook genoeg mogelijkheden om in contact te komen met de lokale bevolking van Andalusië.  En van de Anduliaanse cultuur te genieten met de stierengevechten, flamenco, sangria en sherry.