Spaanse cultuur

Spanje, het land dat algemeen bekend staat om traditionele gitaarmuziek en de flamenco, de omstreden stierengevechten, rijke culturele geschiedenis en siësta’s.  Het land van paella en tapas en natuurlijk die van passie en temperament.

Stierengevechten

Andalusië is de bakermat van het stierenvechten en dat is duidelijk te merken bij een van de vele stierengevechten, waar de talrijk opgekomen toeschouwers enthousiast juichen voor de matador.

Stierengevechten worden niet als sport gezien, maar eerder als een artistieke uiting voor de menselijke superioriteit over het dier. De gevechten hebben een vaste volgorde, waarbij de matador laat zien dat hij het dier de baas is, de laatste stap in het gevecht is de stier te doden. Het vlees van de gedode stier wordt in Spanje gezien als een delicatesse.

In juli 2010 is voor het eerst in de geschiedenis van Spanje in een staat het stierenvechten verboden.

Culturele geschiedenis

In de loop der jaren in de geschiedenis van Spanje, hebben veel culturen invloed gehad op de hedendaagse Spaanse cultuur. Het gevolg hiervan is dat de cultuur van tegenwoordig een mengelmoes is van verschillende invloeden. Maar geen enkele invloed was zo groot als die van de Moren.

Deze Arabieren, door de Spanjaarden Moren genoemd, bezette Zuid-Spanje ruim zeven eeuwen lang. Ze hadden grote invloed op heel veel aspecten van de Spaanse cultuur; eten, architectuur, kunst, geloof. Onder het regime van de Moren groeide deze “nieuwe” cultuur uit tot één van wereldformaat en werden Sevilla, Córdoba en Granada wereldsteden. In de hedendaagse Spaanse culturen is de Moorse invloed nog steeds goed te proeven, vaak is deze terug te zien in gebouwen. Één van de bekendste hiervan is het Alhambra.

Keuken

De Spaanse keuken geldt als één van de belangrijkste grondleggers van de Mediterraanse keuken en nagenoeg iedereen kent de wereldberoemde Spaanse gerechten, paella, tortilla en tapas wel.

Nu is tapas eigenlijk een verzamelnaam voor kleine hapjes. Tapa is afgeleid van het Spaanse werkwoord tapar, wat zoveel betekent als afdekken. Om te voorkomen dat er vliegjes in het glas zouden komen, werden glazen vaak afgedekt (bijvoorbeeld met een stukje brood) met deze zogenaamde tapas. Het is om deze reden dan ook dat in sommige Spaanse cafés (voornamelijk in Andalusië) tegenwoordig nog automatisch een gratis tapa wordt geserveerd bij een drankje.

Sindsdien heeft de tapa een vlucht genomen is ontwikkelt van simpel dekseltje tot eetlustopwekkend aperatief tot volwaardige maaltijd.

 Flamenco

De flamenco, een Spaans muziekgenre en dans vol passie, ontstond in de 16e eeuw ten tijde van de zigeuners, maar is in het heden nog steeds erg populair. Dat blijkt wel uit het zuiden van het land, waar de flamenco nog steeds verworven wordt in hedendaagse popmuziek.